Tisk článku

Nemocnice Kyjov si nově vaří sama

 14. ledna 2020


Chutnější stravování, atraktivní nabídka a větší spokojenost strávníků. To jsou hlavní důvody, proč Nemocnice Kyjov vypověděla smlouvu s dlouholetým dodavatelem jídla. Nově si provoz kuchyně zajišťuje sama.

Pozvolný úbytek strávníků z řad personálu a občasná kritika ze strany pacientů. V dotazníkovém šetření spokojenosti si servírované jídlo taky moc bodů nevysloužilo. Vedení Nemocnice se proto po delším zvažování rozhodlo provoz kuchyně převzít. „Nemocniční jídelna sice není restaurace, i tak by ale měla klientům nabídnout více, než jen nasycení. Jídlo je přeci jen důležitou součástí dne,“ říká ředitel Nemocnice Kyjov Lubomír Wenzl.

V souvislosti s provozními změnami došlo v kuchyni k několika změnám. Kromě nástupu nového šéfkuchaře a obměny části personálu byly upraveny vnitřní procesy výroby jídla, současně došlo ke zkrácení doby mezi nachystáním pokrmů do přenosných tabletů a jejich distribucí na jednotlivá oddělení. „K pacientům by tak jídlo mělo doputovat  vždy čerstvé a teplé, což se dříve ne vždycky povedlo,“ dodává mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

Změna provozu si vyžádala i nemalé náklady. Došlo k drobné stavební úpravě dispozic kuchyně, byly zakoupeny 2 vysoce moderní myčky nádobí. Nové jsou i zateplené přepravní vozíky a tabletový systém pro servírování jídel. Nemocnice musela zakoupit i auto pro rozvoz jídel po areálu, strávníci ocení nový stravovací program, včetně objednávkového systému. „Celkové náklady nás vyšly bezmála na šest milionů korun, polovinou nám přispěl Jihomoravský kraj. Je to investice do větší spokojenosti našich klientů,“ doplňuje ředitel Wenzl a dodává, že výraznější úsporu na provoz kuchyně po jejím převzetí nemocnice neočekává.

Denní jídelníček čítá na 7 druhů pokrmů. V nabídce by vždy měla být klasická česká kuchyně, bezmasé jídlo, zeleninový salát, minutka a 2 dietní pokrmy pro osoby se zdravotním omezením. Denně se v nemocnici uvaří zhruba 800 porcí – polovina putuje k pacientům, druhá půlka zůstává pro personál. Jídelníček sestává ze snídaně, teplého oběda a studené večeře.


Mgr. Filip Zdražil
tiskový mluvčí Nemocnice Kyjov
Mob.: +420 778 734 797

zdrazil.filip@nemkyj.cz